Massage als je kanker hebt (gehad)

“Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten over kanker en lopen er ook regelmatig voor weg. Maar het is juist heel belangrijk dat het taboe wordt doorbroken. Kankerpatiënten en hun naasten hebben ontzettend veel behoefte aan steun”.

Massage bij kanker is een massagevorm die vanuit een houding van liefdevolle aandacht en compassie wordt gegeven. Deze aandachtsvolle en zachte aanraking werkt aangenaam ontspannend en rustgevend. Los van alle medische aanrakingen ervaar je je lijf weer op een prettige wijze. Het heeft een positieve invloed op vermoeidheid en gevoelens van angst en onzekerheid en draagt op deze manier bij aan meer balans en vertrouwen. Het kan pijn en misselijkheid verminderen. Ook geven mijn cliënten aan dat zij zich na een massage weer mens voelen. Dat ze niet alleen maar de ziekte zijn die bestreden moet worden. Ze voelen zich even weer “gewoon”..

Ik kan beter mijn rust, mijn eigen kracht voelen; de emoties verdwijnen niet maar zijn minder aanwezig waardoor ik weer dichter bij mezelf ben en de dingen anders kan beleven-  mw. P.

 

Bij het maken van een afspraak stem ik met de mensen af wanneer een massage hen het meest ondersteunt. Vaak is dat tijdens de behandeling; een paar dagen of een dag voor ze weer een kuur starten. Ze kunnen dan wat meer ontspannen de volgende behandeling tegemoet zien.

Maar ook als je weer aan het herstellen bent, kan deze massage een vorm van fysieke én emotionele ondersteuning voor je betekenen. Een combinatie van schouderklop, knipoog en glimlach die je laat ervaren dat je er mag zijn.

Door de speciale opleiding voor deze massagevorm heb ik kennis van wat de ziekte kanker met iemand doet, wat de behandelingen zijn en de bijwerkingen hiervan. Zodat ik de massage kan aanpassen aan wat je op dat moment aankunt, lichamelijk en geestelijk. Een massage op maat. En dat kan elke keer anders zijn.  De algehele conditie ,plek van de tumor en eventuele uitzaaiingen, hoe je het gemakkelijkst ligt of zit, welk lichaamsdeel wel of niet aangeraakt kan worden, zijn elementen.

Voorafgaand aan de massage stuur ik je een digitaal intakeformulier, dat je hier kunt downloaden. Je kunt dan op een moment dat het uitkomt rustig de vragen beantwoorden. Zo kan ik met alle gegevens rekening houden en een prettige, veilige massage voor je samenstellen.

De opleiding Massage bij kanker heb ik gevolgd bij het Instituut Massage bij Kanker. Het instituut werkt volgens de richtlijnen opgesteld door de Society for Oncology Massage (S4OM). Jaarlijks volg ik de landelijke nascholingsdag en verdiep ik mij verder in onderwerpen gerelateerd aan kanker zoals bijvoorbeeld Massage en rouw.