Massage in het ziekenhuis.

Omdat lichamelijke, psychische en sociale factoren zo nauw met elkaar verweven zijn, laten problemen op één gebied zich vaak moeilijk los van andere gebieden behandelen. In het ziekenhuis ligt de natuurlijke focus op de lichamelijke gezondheid.
Daarom zie ik massage in de vorm van aandachtsvolle aanraking en bejegening als een waardevol instrument om ook op die andere levensgebieden ondersteuning aan de patiënt te bieden. Om naast genezen ook aandacht te geven aan wel-zijn als onderdeel van gezond-zijn.

Sinds 2014 masseer ik 1 dag in de week op vrijwillige basis in het AMC op de afdelingen Dagbehandeling Oncologie/Hematologie; Gynaecologische oncologie en sinds februari 2017 ook op de Intensive Care.

Ook bij zeer zieke mensen die vaak de schrik van hun leven hebben gekregen en langere tijd onder behandeling zijn of in het ziekenhuis moeten verblijven, blijkt dat zachte aanraking verlichting brengt. Angst en stress gevoelens verminderen.
Indrukwekkend en mooi om te ervaren dat ik langs alle toeters en bellen van de aangesloten apparatuur toch een klein stukje van hun lichaam kan vinden wat aangeraakt kan worden. En hen zo contact kan laten maken met iets wat goed voelt.

Iedereen heeft tijdens een ziekenhuisopname, waarin ziekte bezit neemt van het lichaam en de behandeling zijn sporen achterlaat, sterk de behoefte aan stressreductie.
Er is behoefte aan steun en ontspanning tijdens onzekerheid over ziekteverloop en herstel.
Er is behoefte om zich goed te voelen versus de afname van het vermogen om dit zelf te verwezenlijken.
Er is de behoefte om als mens gezien en gehoord te worden.

Massage in de vorm van aandachtige aanraking en bejegening kan helpen:
-om meer vertrouwen en kracht in zichzelf te vinden
-om zijn/haar ziekteproces en behandeling door te maken.
-om zich te ontspannen en daarin ondersteuning te ervaren.
-om comfort te vinden.
-om angst en stress te verminderen

Zo wil ik patiënten,verpleegkundigen en artsen laten ervaren dat het kan; dat massage niet bij voorbaat een contra-indicatie is. En dat deze vorm van massage ondersteunend werkt bij het ziekte- en herstelproces.
Op deze manier en op deze plek bij te kunnen dragen aan welbevinden en veerkracht maakt me blij en geeft me voldoening. Het inspireert me om door te gaan in mijn streven dat massage in het ziekenhuis er gewoon bij hoort. Onderdeel is geworden van de totale zorg die geboden wordt. Wel-zijn als onderdeel van gezond-zijn.

  • Kijk dit maakt de dag aan het infuus in amc weer helemaal goed. Wat lief en geweldig dat dat voor de patiënten gedaan wordt. Dank je wel Marijke Kolkman???vrijwilligerswerk AMC


  • Ik heb kennisgemaakt met Marijke tijdens haar werk in het ziekenhuis waar zij zich vrijwillig beschikbaar stelt om massages te geven aan mensen met kanker.
    Het valt meteen op dat zij zich openstelt voor jou en met veel aandacht op zoek gaat naar wat je op dat moment kan helpen. Ze heeft een erg plezierige rustige benadering en ze luistert goed. Tijdens de massage merk je heel goed dat ze met haar handen probeert te voelen wat je nodig hebt. En zonder daarbij zweverig te zijn. Aan haar aanrakingen kun je voelen dat ze veel massage ervaring heeft en verschillende technieken in huis heeft om je klachten te verlichten en ontspanning te bieden. Zo moest ik een vervelend onderzoek ondergaan maar ik werd van te voren door haar gemasseerd en ik heb de ingreep als een stuk minder pijnlijk en vervelend ervaren. Ik merkte dat ik me veel beter kon ontspannen. Ik kan haar aan iedereen, wat je klacht ook is, van harte aanbevelen!


  • Terwijl de chemovloeistof langzaam mijn arm indruppelt, staat er plotseling een aardige dame voor mijn bed die vraagt of ik wellicht een massage wil hebben. U kunt kiezen uit een arm of voet massage. Vol ongeloof kies ik voor een voetmassage. Wat een weelde om zo te worden verwend tijdens de toch al zo moeilijke  periode. Heerlijk ontspannen onderga ik de massage, en wist niet wat me overkwam. Wel weet ik dat ik al weer uitkijk naar de volgende chemobehandeling, want dan komt Marijke weer langs.


  • Ik was redelijk ontspannen voor mijn idee maar ik ben toch ingegaan op het aanbod van de masseuse van KAIROS. om mijn voeten te laten masseren.
    Ze was heel behoedzaam en voorzichtig in de behandeling en als een persoon met verstand van het vak Oncologie en Haematologie met o.a. het optreden van stolling stoornissen durf ik deze behandeling van harte aan te bevelen bij deze categorie patiënten. Ik voelde mij na deze sessie ontspannen met een gevoel van positieve aandacht en afleiding gehad te hebben wat mij een grote voldoening heeft op geleverd. Het heeft mij ook geholpen om mijn situatie beter onder ogen te gaan zien.

    Marijke veel dank


  • Marijke werkt als vrijwilligster bij ons op de oncologische/hematologische dagbehandeling in het AMC. Hierin ondersteund ze de patiënten middels ontspannende hoofd, hand, rug of voetmassages.  Marijke heeft de kracht om patiënten gedurende hun therapie op een dusdanige manier gerust te stellen zodat ze voor even weer in balans zijn. Dit doet ze door hen op een respectvolle en rustige manier te benaderen. Patiënten ervaren de massages als een zeer ontspannende gebeurtenis tijdens hun opname en wordt daarom door zowel patiënten als medewerkers zeer gewaardeerd.

    Groet,
    Max den Holder (oncologie verpleegkundige)
    Oncologische/hematologische dagbehandeling AMC


  • De  massages zijn heerlijk hier in het ziekenhuis.

    Vooral omdat je chemo krijgt is zo’n massage een lichtpunt.
    Je begint er dan echt naar uit te zien ondanks dat het een moeilijke en onzekere tijd is.
    Daardoor voel je je heerlijk ontspannen zodat je  er weer tegen aan kan.


‘We zijn een instelling die zich erop voorstaat vooral Evidence-Based behandelingen aan te bieden’.

De complementaire zorg die geboden wordt, is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de grote patiëntendiversiteit en het brede palet aan disciplines dat we hier in het AMC aanbieden.

Het blijken met name psychiatrie, ouderenzorg, palliatieve zorg, oncologische zorg en kindergeneeskunde die er gebruik van maken.

Behalve om creatieve therapie en ontspanningsoefeningen gaat het dan om massage, babymassage en hypnose. Binnen het AMC zijn daar in totaal twaalf afdelingen mee bekend.

Bij elke nieuwe interventie is het criterium: zien we gerede aanleiding om te veronderstellen dat het welzijn van de patiënt erbij gebaat is? Als de evidence niet overtuigt, zullen behandelingen niet of alleen in het kader van onderzoek worden toegepast.

Dat bijna alle ziekenhuizen dergelijke zorgvormen aanbieden, lijkt vooral te illustreren dat ziekte en gezondheid tegenwoordig breed erkend worden als multifactorieel bepaald. Omdat lichamelijke, psychische en sociale factoren zo nauw met elkaar verweven zijn, laten problemen op één gebied zich vaak moeilijk los van andere gebieden behandelen.

Voor de umc’s is daarnaast niet onbelangrijk dat de ’evidence’ voor een aantal van de bedoelde interventies toeneemt. Zo is aannemelijk dat mindfulness effect heeft bij het verminderen van angst en depressie bij kankerpatienten, en dat hypnotherapie werkt bij functionele buikklachten.

 

‘Echt alternatieve, onbewezen behandelingen het ziekenhuis? Daar zijn we dus niet voor in.’

Samenvatting artikel Website: Het AMC- Nieuwsoverzicht 2 maart 2015- Hoezo Complementaire zorg?

Visie AMC op Complementaire zorg